IRCXpro Server Review

Ställa upp din egen IRC-servern låter som en töntig sak att göra, men i själva verket finns det goda skäl till varför ett litet företag eller en person som samarbetar i projekt kanske vill göra det. I motsats till telekonferenser, kan du enkelt se vem som talar och logga vad de säger för senare granskning. Det är också extremt låg kostnad och tillgängliga för jämna de långsammaste datorer och Internet-anslutningar – eller för den delen en mobiltelefon eller handdator användare.

Men även om det är lätt att hitta en IRC-server som körs på Unix-plattformar, är det inte så lätt att hitta en som körs på Windows. Microsoft medföljande ett inuti sin Exchange Server 5.5, men denna produkt var dyrt och har för länge sedan ersatts.

IRCXpro körs som en NT-tjänst och installerar en “fjärrkontroll” modul som du använder för att konfigurera servern, användare, operatörer och kanaler. Du kan göra alla vanliga saker som att skapa kanaler, vilket gör dem offentliga, privata, dolda eller hemliga och begränsa exakt som får använda dem och i vilka nummer. IRCXpro stöder också nyare funktioner som hörsalar, som gör att du kan presentera mer eller mindre offentliga presentationer där du tillåter endast utvalda användare att ställa frågor eller delta. Servern stöder också portskanning (en viktig säkerhetsåtgärd i IRC) och länka till en annan server, så att du och affärspartners eller vänner för att bygga din egen IRC-nätverk. Användare tillgång kanaler på vanligt sätt med någon IRC-klient, men IRCXpro gör också sin egen klient, IRCXpro Messenger.

Dokumentationen är särskilt imponerande. På grund av sin Unix bakgrund, kan IRC-servrar vara svårt att förstå och konfigurera. Men Quality On Line, (IRCXpro utvecklare) har gjort ett bra jobb för att tillhandahålla dokumentation som är tydligt och begripligt. Även om du hittar det mycket lättare om du redan har viss erfarenhet av IRC och dess funktion, är gränssnittet genomtänkt och lätt att konfigurera – det är bara en fråga om att klicka på knappar och tickar rutorna. Om du har en klientfönstret öppet, kan du se servern tillämpa inställningarna i form av vanliga IRC-kommandon.

Prissättning för servern börjar på £ 34.99 (ex. Moms) för upp till 50 användare och 10 permanent registrerade kanaler. Antalet registrerade smeknamn, samtidiga användare, registrerade kanaler och regler så att du kan begränsa användare baserat på deras ISP ursprungsland eller ens skräddarsydda hälsningar på olika språk går upp i olika stadier till ett högsta pris på £ 499,95 (ex. Moms) för att stödja 5000 samtidiga användare och 1000 kanaler. Förmågan att länka till andra servrar börjar med en (vid £ 74.99 nivå) och går upp till tio på de högre nivåerna. Kvalitet On Line säljer också paket som syftar till att företag som inkluderar licenser för både server och klienter.

Planerna på att utveckla IRCXpro Server kapacitet vidare inkludera utökad filtrering, möjlighet att ange nätverksnamn, mer komplett loggning och förbättringar av osynlighet läget. Totalt sett är det en mycket trevlig mjukvara som gör jobbet beundransvärt, kräver lite i vägen för fantasi hårdvara. Du kommer dock behöva ett sätt att öppna den nödvändiga porten så att användarna kan ansluta till servern och en Internet-anslutning som låter dig ta emot inkommande trafik.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator