NZ Pirates bättre än amerikanska bönder

När USA bara om uppfinner huvuddelen av dagens teknik, kan du tror att det har en rätt att säga hur det ska fungera, men det är oroande mängden amerikanska regeringen inblandning över upphovsrättslagen.

Den här veckan har vi sett hur den amerikanska regeringen erbjöd sig att “hjälpa” Nya Zeelands regering skriva sin “three strikes” Bill.

Det följer liknande påtryckningar från USA på Kanada och kommer som Storbritannien har också antagit en Digital Economy Bill, med “three strikes” lagstiftning precis som i Nya Zeeland.

Det hela verkar lite kuslig att Storbritannien och Nya Zeeland producerar liknande bestämmelser i samma lagstiftning som vi ser Uncle Sam utsätts för mobbning sin granne.

Jag minns när den gamla Labour regeringen enligt Helen Clark skulle attackera sedan National Party opposition för att ha “politik skrivna i Washington” när det kom till kärnvapenfri Nya Zeeland frågan.

Det verkar intressant att se att, enligt Wikileaks, när Labour antog upphovsrättslagstiftning långt strängare än National så småningom (om dess politik inte är skriven i Washington), var det på grund av USA: s ambassadör faktiskt satt i Beehive dikterar det ord för ord .

Ingen av de största politiska partierna kommit ut ur det alltför väl. Detta inkluderar gröna, vars MP Gareth Hughes lämnat en sista minuten ändring av nyligen passerade Bill motsätta sig koppling till Internet för återfallsförbrytare.

Wikileaks kablar säger att Miljöpartiet ledare träffades med bästa amerikanska regeringstjänstemän och haft mycket gästfrihet, vilket leder till anklagelser om att partiet köptes upp av Uncle Sam och tonas ned sin antiamerikanism.

Det hela verkar mycket misstänksam och mycket störande av Uncle Sam. Men vem drar Washingtons strängar?

Du kanske minns jag sade förra året att vi i någon skandal måste “följa pengarna”.

Kanske måste vi gå hela vägen till stora Hollywood.

Som jag sade då, hur snart innan det stora donation till Obamas kampanj blir en amerikanska regeringens politik att driva upphovsrätten globalt?

Om alla våra stora partierna är brickor av utländska intressen, vi bara kan mycket väl behöva vända sig till Piratpartiet.

Liksom i Sverige har vi anti-upphovsrätt Bill “pirater” planerar att stå i vår kommande Nya Zeeland riksdagsval.

Jag är inte säker på om dessa “pirater” har svaret, men Copyright Bill visar ett stort misslyckande i de traditionella politiska partierna i Nya Zeeland om de verkligen var bönder i Washington och Hollywood på ett sådant stort sätt.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund

Brasilianska Paralympians dra nytta av teknisk innovation

Brasilianska regeringen skulle förbjuda Waze