Malaysia erbjuder några tillverknings fördelar jämfört med Kina

Kina skulle kunna kallas anhalten för tillverkning, men globala elektronikföretag Flextronics tror Malaysia ger fördelar i vissa områden sitt asiatiska motsvarighet för närvarande inte erbjuder.

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, samarbete, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, CXO, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

Mark Shandley, bolagets vice vd för supply chain management, noterades under en intervju nyligen att ett stort antal av sina kunder uttrycker en preferens för att tillverka sina produkter i Malaysia över Kina.

“Några av dem är mer bekväm med Malaysia på grund av uppfattningen av immaterialrättsligt skydd, eller vad de tror är bristen på, i Kina”, förklarade han. Den verkställande avböjde att avslöja namnen på sina kunder på grund av sekretessavtal, men webbplatsen Asien förstår några av sina kunder inkluderar globala företag som Apple och Hewlett-Packard.

Flextronics har 11 tillverkningsanläggningar över hela Malaysia, med nästan hälften av dem i delstaten Penang och resten i Selangor och Johor. Dess Malaysia verksamhet är en del av ett globalt produktionsnätverk över mer än 30 länder – i stort sett i lågkostnadsregioner som Brasilien, Kina, Indien, Mexiko, Polen och Ukraina.

Kostnadseffektivitet skillnader, trots den gemensamma uppfattningen om billigare produktionskostnader i Kina, Shandley påpekade att det kan vara mer kostnadseffektivt att överväga tillverkning i Malaysia för att nå asiatiska marknader för vissa produkter.

Kinas arbetskostnader kan vara relativt billigare men Malaysia erbjuder kostnadsbesparingar från andra områden, som sedan leder till en bättre totalkostnaden för några cent per enhet, sade han. “En viktig orsak är de skatter, såsom Kinas mervärdesskatt, som tas ut på icke-Kina företag och kan vara omkring 4 procent. Det är något som Malaysia inte har” påpekade han.

Men kommer tillverkarna i Malaysia måste övervaka stigande lönekostnadsnivå för att förbli konkurrenskraftiga. Enligt Shandley har Flextronics Malaysia bevittnat över 20 procent jämfört med föregående år ökning av den totala lön för både direkt och icke-direkt arbete, och det är innan effekterna av landets nya minimilönen lag sparkar i.

För två veckor sedan införde Malaysia en minimilön syftar till att hjälpa de lägst betalda arbetarna möta den ökande levnadskostnaderna. Den nya lagen skulle se arbetstagare får en minimilön på minst 800 ringgit till 900 ringgit (US $ 255 till US $ 287), och skulle träda i kraft för de flesta företag i sex månader.

“Det kommer att finnas en liten påverkan från minimilönen men vi ska titta på det närmare i sex månader”, den verkställande sagt.

Hög arbets avgången takt i Kina, Kina, å andra sidan, måste bekämpa andra arbetsrelaterade problem utanför löner, påpekade Flextronics verkställande ut. Till exempel, är branschens avgången efter helgdagar Lunar New Year högt som många av produktionsarbetare inte komma tillbaka efter hemkomsten. Några av anledningarna till detta är människor att hitta ett nytt jobb eller vara hemlängtan, förklarade han.

Shandley noteras att i genomsnitt branschen se så lite som 30 procent arbetskraften återkomst efter semestern. Flextronics brukade lida av ett liknande problem men har lyckats få ner den totala takt under de senaste åren och nu ser mer än 98 procent av sina anställda tillbaka, sade han.

Detta berodde delvis på personalinsatser där företaget investerat i att bygga ett samhälle på dess campus för att integrera sina migrerande arbetstagare. Sådana insatser inkluderar partnering icke-statliga organisationer för välfärd Programmet stödjer, upprättande av planer för karriärutveckling och har plats rådgivare för anställda, delade verkställande.

Enligt Flextronics är hög arbets avgång ett problem mer uttalad i Kina än Malaysia, eftersom migrerande arbetstagare i landet kom ofta från städer mycket längre bort och kan möta en brantare justering på grund av skillnader i kultur.

I slutändan, att hjälpa företag att bättre bestämma var är den bästa destinationen för sina tillverkningsbehov, använder Flextronics sitt egenutvecklade program för supply chain modelleringsanalys som utvecklats efter att ha förvärvat ett mjukvaruföretag mer än ett decennium sedan, noterade vice ordförande.

“Vi kan bara mata vad vi vill göra, och systemet kommer att peka på en databas med information såsom leverantörspriser och kostnaden för att transportera varorna, och kritan data som visar var det är bäst att göra produkten”, säger han sammanfattas.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

ANZ Bank att blanda tech verkställande däck