I spin-fri zon, gnistor NBN navelskådande

Det fanns en påtaglig känsla av förväntan som deltagarna satte sig till denna veckas CommsDay Summit i Melbourne, där Shadow kommunikationsminister Malcolm Turnbull var planerad att sätta dagordningen med vad man antar skulle vara den vanliga anti-NBN sprut levereras med sin vanliga självbelåtenhet och bravur . Han hade, trots allt, bara dagen innan, släppa loss på Stephen Conroy och NBN som något slags Vänstersocialistiska commie konspiration.

När det tillkännagavs att vänta deltagare att han var en no-show – det var viktigare att gå Tony Abbott i heckling Julia Gillard, medan inte att stoppa koldioxidskatt i processen – sammankomsten tog på en helt annan tenor. I stället för den vanliga politiska spinn som har dominerat NBN relaterad diskurs i det förflutna, industrin fick en chans att helt enkelt stå upp och berätta hur projektet påverkar deras verksamhet.

Det var mer av en show-och-berätta session, en mycket annorlunda typ av affären från oktober händelse förra årets, då nytillträdde Turnbull gjorde sina första framträdanden som skuggkommunikationsminister, skrikande till alla som ville lyssna att NBN var en styggelse . I detta tal, som kallas Turnbull för en “rationell och ansvarsfull debatt” om bredband. Det var oklart om han planerade, vid denna tidpunkt, på djupdykning i den ekonomiska McCarthyism som vi har sett på sistone, men alla lyssnade med intresse. Eftersom det var fortfarande tidiga dagar för NBN, de flesta människor bara lyssnade och nickade bemusedly som motsatta argument lades ut, verkliga framsteg var fortfarande lite tid borta och det var då fortfarande långt mer spekulativa.

Detta år, men det var faktiskt verkliga upplevelser att diskutera. Till exempel, NBN Co vd Mike Quigley och ny Primus vd Tom Mazerski kunde tala om verkliga upplevelser av bolagets NBN fiber – Quigley, att tillhandahålla en stor del opolitisk uppdatering i nätverket framsteg (27 företag har anmält sig som regionala strategidokument och 12 har varit framgångsrikt på-profil) och Mazerski, påpeka att tidigt Primus fiber NBN försöks kunder gillade fibern och ville inte ge upp.

“Det var en fantastisk upplevelse och ett bevis på att det finns en marknad och en efterfrågan för fiberproduktion,” Primus vd Tom Mazerski sade innan du fortsätter att sätta starta upp Telstra över dess South Brisbane utbyte prissättning och utestängnings grossist strategi.

Det var en fantastisk upplevelse och ett bevis på att det finns en marknad och en efterfrågan på fiber “Mazerski sade innan du fortsätter att sätta starta upp Telstra över dess South Brisbane utbyte prissättning och utestängnings grossist strategi.

Genom loppet av två dussin presentationer, blev det klart att utanför förtunnade och strid politiska sfären finns en hel del nätoperatörer, Internetleverantörer och leverantörer som arbetar övertid för att positionera sig för en värld där NBN är en realitet.

Medan enskilda företag fortfarande var uppenbar – Simon Hackett, för en, var besviken på att missa chansen att engagera Turnbull, men gjorde ingen besviken med sin attack på vad han ser som NBN brister, och nästa veckas Telstra aktieägare rösta – det verkade finnas en allmän känsla av produktiv engagemang.

Liksom Mazerski många letade mot en ljus NBN framtid, medan Pipe Networks chef för fiber Reggie Naik förklarade hur han har hjälpt hans organisation göra övergången från den löpande ett accessnätverk till att driva en optisk transportnät för NBN ålder. De vet alla att fiber är framtiden, och för bättre eller sämre de är fast beslutna att vara en del av det.

Många nuvarande var mindre om NBN än de var med utförandet av industrin själv: Communications Alliance chef John Stanton smällde ACMA planerade utredning 1300 och 1800 mobila samtalskostnader samtidigt som kämpar hans ansträngningar att stödja iiNet i sin milstolpe försvar mot AFACT, ACCAN VD Teresa Corbin arbetade för att se till att lägre inkomster och ofria inte glöms bort av en industri som är rusar att klargöra planer och förväntningar runt NBN, och en ångerfull Dodo VD Larry Kestelman såg tillbaka över 10 år av företagets historia och tackade sin lyckliga stjärna, högt, att han hade kunnat navigera övergången från att vara en marknadsföringsorganisation att vara en korrekt och växande leverantör av internet och andra tjänster.

Både Turnbull och hans motsvarighet Stephen Conroy älskar att släppa in på industri konferenser för att upprepa sina uppdrag uttalanden, lansera verbala attacker och genmälen till den sista upprörande sak sägs av den andra och i allmänhet klaga tillståndet i NBN eller oppositionen, beroende på vem som är tala. Välmenande industrin deltagarna har försökt att styra kursen, men täckning och diskussion ned så ofta i ett NBN-eller-inget-NBN tudelning som har tjänat bara leriga slagfältet och skapa en onödig känsla av rädsla.

Branschens filosofiska balans verkar ha subtilt skiftat. Älska det eller hata det, har NBN utvecklats tillräckligt att dess existens är inte längre upp i luften som det var förra året.

Med NBN: s 12-månaders plan på väg att släppas, och Turnbull strategi nyligen baserat på lite mer än spinning varje globala forskningsrapport om bredband till ett fördömande av NBN verkar branschens filosofiska balans har subtilt skiftat. Älska det eller hata det, har NBN utvecklats tillräckligt att dess existens är inte längre upp i luften som det var förra året. Även Turnbull tycks ha skiftat hans fokus, spenderar mer energi än någonsin på frågor helt saknar samband med telekommunikation.

Samtidigt är industrin att få sig redo för nästa fas i sin tillväxt. Slaget är sannerligen inte över – det finns fortfarande nästa veckas Telstra aktieägare rösta för att komma igenom, och den omstridda SSU att slutföra, för att inte nämna den osäkra 2013 val – men det blev klart den här veckan att industrin, avskuren från politisk inblandning, fortfarande kan drömma stort och blicken mot framtiden med en gemensam känsla av mening.

Vad tror du? Är industrin kollektivt rör sig förbi anklagelser och rädsla i det förflutna? Eller kommer NBN stridande vara tillbaka starkare än någonsin efter nästa veckas Telstra rösta?

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata