Optus ups tjänsteutbud med enhetlig comms plattform

Medan dess största konkurrent satsar på att bli en global teknikföretaget har Optus siktet inställt på att göra sitt varumärke som en tjänsteleverantör för företag med lanseringen av sin Unified-kommunikation-as-a-service (UCaaS) plattform.

Tjänsten, som till en början kommer att köras på Optus “IP-nätverk av datacentraler i Sydney, Melbourne, och Singapore, kommer att ge röst, video, och meddelandetjänster för medelstora till stora företag i hela Australien som använder Ciscos värd Collaboration Suite.

I Sydney och Melbourne, kommer Optus också erbjuda ett kontaktcenter-as-a-tjänsteutbud ovanpå UCaaS plattform för att göra det möjligt för företag att hantera sin kontaktcenter genom plattformen.

Ian Smith, Optus vice vd för Managed Services och leverans, berättade webbplats som företaget har arbetat med Cisco under de senaste sex månaderna, med 80 anställda över de två företagen ägnar sig åt att bygga produkten.

“För att möta behoven hos våra kunder och differentiera oss, behövde vi ta itu med kontaktcenter samt Unified Communications. Vi tog lite längre tid, och vad vi har byggt är en mycket motståndskraftig, mycket redundant, verksamhetskritisk contact center som en tjänst och enhetlig kommunikationsplattform för våra kunder “, säger han.

Han sade att Optus är inriktad på att vara en tjänsteleverantör, snarare än ett teknikföretag.

“Vi är en tjänsteleverantör, inte ett teknikföretag, så vi använder teknik för att skapa bättre tjänster. Vi tror att det finns vissa inneboende fördelar i att vara en tjänsteleverantör, för att stå upp denna typ av tjänster. Det sätt vi har tacklas det är vi byggt ett företag-grade, carrier-class lösningen, och det är över två datacenter, skruvade in Optus nätverk “, sade han.

Vi ser detta som den logiska utvecklingen av denna resa vi har varit på att överbrygga klyftan mellan telekommunikation och IT, och stadigt stänga den luckan.

Smith sade att tidig efterfrågan kommer från befintliga kunder, men Optus Business är ute efter att vinna nya kunder.

“Många av dem säger,” vi går ytterligare en omgång av investeringar i denna infrastruktur, eller gör vi passa på att flytta till en OPEX modell och en pay-as-you-go arrangemang? “, Sade han .

Finans och bank, detaljhandel, försäkring, hälsa, utbildning, och regeringen är de branscher som Optus skulle fokusera på, sade han.

Optus har skapat fyra profiler för kunder i syfte att fastställa användarnas krav på plattformen från skrivbordsarbetare kontorsarbetare, till mobila arbetstagare, till verkställande medarbetare paket för anställda som är sällan på kontoret.

“Skräddarsy paket till de olika arbetsprofiler är en del av vad vi ska föra ut på marknaden, och då kan du mixa och matcha de arbetsprofiler med ditt företags behov, och då har du möjlighet att ändra på det med tiden, liksom, ” han sa.

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom, Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar, Cloud, Michael Dell på balans EMC affär: “Vi kan tänka på årtionden

Abonnemanget till plattformen tas ut på månadsbasis.

Josh Taylor reste till Melbourne som en gäst av Cisco.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”