On-demand CRM från SAP? Ho hum

Så SAP har äntligen beslutat att inleda en on-demand CRM produkt, utkommer i höst. Ho hum.

Darc Dencker-Rasmussen, bolagets globala vice VD för CRM, säger “dess on-demand-program kommer att ta itu med de brister som det ser i befintliga produkter, nämligen en allmän brist på förfining och oförmågan att kommunicera effektivt med andra system.” Jo jag vet inte vad befintliga produkter på marknaden han pratar om, om han tänker på tidigare missriktade försök nu nedlagda SAP-partners. Eller kanske han tänker på Siebel s svaga insatser för att sätta sina värd program på en nivå med artister som salesforce.com och RightNow Technologies.

Liksom alla stora företag programvaruföretag, SAP har en fördomsfull och dåligt informerade tanke på mjukvara som tjänster på marknaden. Dess huvudsakliga erfarenhet har varit i den lilla ansökan outsourcing segment, som banade väg för artister som Corio (nu en del av IBM), Bluestar Solutions (förvärvades förra året av ACS) och USinternetworking. Dessa företag värd SAP: s programvara för kunders räkning, som, som jag fört fram i mitt kommande blogg, är inte där den verkliga åtgärder ligger i på efterfrågan på marknaden.

Det är bara när program är konstruerade från grunden för leverans som en tjänst på begäran som du börjar att bryta mögel och erbjuda något riktigt utmärkande och fördelaktigt för kunderna. Även om det kan ha varit sant i början att de Pureplay on-demand erbjudanden saknade finess och inte integrera, fem år senare marknaden har gått vidare, och SAP att behöva starta en on-demand CRM erbjudande eftersom det är på efterkälken .

Men SAP fortfarande inte få det. Dencker-Rasmussen berättar om sin on-demand CRM som modelleras på dess på lokala produkter, och hur kunderna kommer att uppmuntras att använda den som en påfart till den lokala alternativ – och förvånansvärt han beskriver den senare funktionen som ett ” unik aspekt “, vilket tyder på SAP är så onåbara det inte ens ihåg de dystra misslyckanden som Siebel och Oracle redan har haft med detta synsätt.

SAP: s nya erbjudandet kommer att vara något mer än en defensiv pjäs, som den aktuella versionen av Microsoft CRM – ett halvhjärtat svar till kunder som frågar om säljaren har en option on-demand. Allt som allt är det förmodligen det bästa vi kan hoppas på från SAP, men det kommer inte att sätta världen brinna – och det kommer inte att stoppa on-demand pureplays från att äta längre i sin kundbas.

Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant

SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse

Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award

SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget

Stora datamängder, Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant, stora datamängder, SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse, SAP, Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award, stora datamängder, SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget