Nokia N-Gage QD Review

N-Gage QD är en mycket mindre telefon (118 x 68 x 22 mm, 143g) än sin föregångare, och i de flesta avseenden, det är en bra sak. Det kommer att glida in i fickor och handväskor mycket lättare än de äldre N-Gage gjorde, och de som föredrar en telefon kommer mindre nycklar hittar layouten lättare att använda. Det omvända är också sant, om du hatar telefoner med små knappar N-Gage QD är inte för dig. QD har en “bock” nyckel som ersätter behovet av att klicka i huvud val rocker på den ursprungliga modellen – vem som helst att uppgradera från en N-Gage kommer att finna detta en smula förvirrande i början, men det är definitivt att föredra under själva flygningen,. Medan de befintliga gränserna för hur den ursprungliga N-Gage designades har klart begränsat antal ändringar Nokia kan göra till QD – de kunde inte lägga till spelrelaterade funktioner som den äldre enheten inte skulle stödja – majoriteten av konstruktionsfel i det ursprungliga däcket har klarats upp i QD. Borta är den sidledes inför hörlur som krävde att placera N-Gage på sidan av huvudet som en massiv enda Spock öra, sitter sin ersättning på framsidan av enheten så att du pratar i det mer som en vanlig telefon.

Borta är också den svåra konstruktionsfel som såg behovet av spelare att ta bort den bakre höljet och batteri för att förändra spel – en plats på botten av QD tar hand om infoga spel, men du måste fortfarande gå igenom batteri förändring rutin om du vill ändra SIM-kortet. Skärmen är en smula ljusare – Nokia hävdar tjugo procent ljusare, även om vi inte upptäcka att mycket av en skillnad i faktisk användning.

I jämförelse med den ursprungliga N-Gage, är N-Gage QD, i vissa avseenden, något av en lätt – och vi talar inte bara om dess mindre fysisk ram. Borta är de anläggningar för att spela MP3-filer eller lyssna på FM-radio – men åtminstone när det gäller MP3-uppspelning, är det något du skulle kunna replikera med valfritt antal S60-kompatibla mjukvaru spelare.

I alla andra telefonrelaterade aspekter är QD mestadels funktionellt identisk med sin föregångare – MMS, Bluetooth och GPRS kan, och, som en telefon som kör Symbian 60 operativsystemet kompatibelt med någon lämplig programvara för denna plattform. Det enda som har gått i en telefon mening är tri-band GSM stöd – den modell som såldes i den australiensiska marknaden kommer att arbeta här och i de flesta europeiska stater, men inte i USA. Vid tidpunkten för lanseringen, var Nokia bunt en speltitel, The Sims: åka ut med N-Gage QD.

Som en telefon, är N-Gage QD tillräcklig, men knappast spännande. Det är verkligen en enorm förbättring jämfört med originalet när det gäller ljudkvalitet, även om vi hittade headsetet högtalare att vara lite mjuk i vissa samtal. De mindre valsknappar passar några fingrar och inte andra – som alltid, är det en bra idé att ta en snabb provtur uppringning i en butik innan ett köpbeslut.

Ett område där QD som vi testade gjorde excel, relativt sett, var batteritid. Nokia priser det i 5 timmar samtalstid och upp till 11 dagar på standby. Vi lyckades omkring fyra dagar på en måttlig användningsmönster under vår testperiod. Det är inte spektakulära, men är mycket, mycket bättre än genomsnittet av två dagar (eller mindre!) Fick vi med den ursprungliga N-Gage-enhet.

Som ett spel enhet, mycket av det var sant om den ursprungliga N-Gage fortfarande står sant med QD. Det finns inget ännu kommersiellt tillgängliga för att matcha det i verkliga bearbetning och visuell kraft, även om det är en smal marginal, med både Nintendo och Sony lovande handhållna spel däck (om än inte telefon-kompatibla sådana) inom de närmaste sex till tolv månader.

N-Gage-specifika spel bibliotek är fortfarande på små sida, och det är bara några verkligt bra titlar – varav levereras med själva enheten. Regulatorn och knapparna är ganska väl placerade och ganska bekväm att använda för små spelsessioner, men på sätt och vis är det synd att Nokia inte kunde överge befintliga N-Gage-enheter och utforma QD kring en horisontell, inte vertikal skärm, är det en definitiv begränsande faktor på det sätt som spel är utformade och därmed i slutändan spelas.

N-Gage QD är en bestämd konstruktion förbättring jämfört med den ursprungliga N-Gage, och som sådan, om brister i den ursprungliga designen var allt som hindrar dig från att köpa en, sedan Nokia gjort det rätta. Med detta sagt, det fortfarande arbete att göra – särskilt i snabbt få ihop en riktigt övertygande spel bibliotek – före N-Gage QD blir en övertygande köp för de flesta konsumenter.

Nokia N-Gage QD, Företag: Nokia, Pris: AU $ 389, Distributör: Utvalda återförsäljare, Telefon: 1300 366 733

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator