Linuxkärnan underhållare går patent fester

Alan Cox, en av de ledande ljusen i Storbritannien Linux scenen, var bland de som firar på torsdag efter det att Europaparlamentet krävde en total omprövning av direktivet om mjukvarupatent.

Innovation, Brasilien och Storbritannien tecknar tech innovation, regeringen: Storbritannien, Blockchain-as-a-service godkänd för användning i hela brittiska regeringen, säkerhet, Dessa siffror visar cyberbrott är ett mycket större hot än någon trodde innan, säkerhet, Sakernas Internet säkerhet är fruktansvärda: Här är vad man ska göra för att skydda dig

På onsdag kommittén parlamentets rättsliga frågor (JURI) röstade 19 för, en nedlagd röst, till förmån för en motion ber kommissionen att skriva om datorn direktivet uppfinningar genomföras.

Alan Cox, någon gång ansvarig för Linuxkärnan och välkända öppen källkod förespråkare, sade på torsdagen att han var nöjd med nyheter och tackade Polen för sin roll i att fördröja EU-rådet från att ratificera det föreslagna direktivet.

“Jag är glad att parlamentet genom JURI har fattat detta beslut, och enormt tacksam till Polen för sin ställning för demokrati och intressen hundratusentals småföretagare förslaget hotade”, säger Cox.

Debianutvecklare Wookey, som hade uttryckt oro över det sätt på vilket direktivet hanteras av den brittiska regeringen, var också glad över att parlamentet har stoppat EU-rådet från att rusa lagen igenom.

Detta är en mycket uppmuntrande tecken “, säger Wookey.” Europaparlamentet tar hänsyn till den enorma allmänhetens oro detta direktiv och har visat att rådets försök att tvinga igenom en kompromisslös direktiv pro-programvara-patent är inte rätt sätt att nå en förnuftig enighet i denna mycket viktiga rättsområde.

Ett problem som togs upp av aktivister var att direktivet kan kväva små mjukvaruföretag, som inte har samma juridiska eller ekonomiska resurser som stora företag. Chandran Honour, vd för mjukvaruföretag Altrunet, sade att JURI agerande är goda nyheter för små mjukvaruföretag som hans.

Jag tror att patentsystemet fungerar till förmån för större företag eller riskkapitalfinansierade nystartade företag, på grund av de höga kostnaderna för att förvärva patent “, säger heder.” Omstarten är goda nyheter för små innovativa företag som vill in på nya marknader utan hot patent utmaningar från sina företagskunder kusiner.

Gary Barnett, en forskningschef vid analysföretaget Ovum, sade att han inte mot mjukvarupatent, men anser att EU måste formulera en lag som omfattar tester för att se hur uppfinnings en idé faktiskt är. Han sade att många mjukvarupatent som har passerat, såsom ett klick shopping, inte skulle passera ett sådant test.

Goda nyheter, helt fantastiska nyheter på patent front “, säger Barnett.” Jag positivt överraskad – jag fick intrycket av att politiker från Storbritannien och så vidare försökte driva igenom oavsett vad.

“Jag är inte anti-patent i sig. Men om vi ska göra det, bör vi göra det ordentligt snarare än att rusa igenom det. Jag tror inte att mjukvarupatent är nödvändigtvis dåligt, men det måste finnas en hög test för självklar och innovation självklarhet är verkligen viktigt Ta ett klick shoppingcenter -.. hundratals utvecklare över hela världen kunde ha tänkt på detta är det en sådan självklar sak “..

Men det finns ett mörkt moln redan hotande över firandet av anti-patent förkämpar, som EG ännu inte har beslutat om att gå med på parlamentets begäran om en omstart. Linux-utvecklare Cox sade att han är orolig för att EG kan ignorera parlamentets begäran.

Men tyvärr verkar det kommer kommissionen inte behandla detta som en chans att släppa hela frågan men kommer att fortsätta driva mjukvarupatent för den enda fördelen med en liten antal stora, främst amerikanska, företag “, säger Cox.” Slaget är långt ifrån över.

Mike Calder, vd för webbdesign företag Guillemot Design, uttryckt liknande farhågor. “Kravet på en omstart om direktivet är välkommet, men jag är fortfarande tveksam att EG kommer att döda denna skadliga orm”, sa Calder. “Politiker inte har ett bra track record av att skydda individen och små oberoende sektor mot kraftfulla och välbärgade särintressen.

Stiftelsen för en fri informationsinfrastruktur (FFII), som har varit en av de främsta organisationer som kämpar mot direktivet, sade att det hoppas EG kommer lyssna JURI uppmaning.

“Vi hoppas att kommissionen kommer att agera på detta all-parti rekommendation från parlamentet för en ny start. Det är en bättre väg framåt än att försöka piskade den döda hästen av den tidigare texten genom ännu fler jordbruk och fiske möten”, säger James Heald, en brittisk talesman för FFII.

Parlamentet har sagt att det håller sina dörrar öppna och kommer att se vad som händer med EU-rådet. Det är inte känt ännu hur rådet kommer att svara så det har upprepade gånger försökt att ratificera direktivet. En EU-rådets talesman sade på torsdagen att det ännu inte har beslutat något och kunde lagligt hävdar att parlamentet inte har fått rätt att kräva en omstart. Rådet beror på träffas i morgon och kommer sannolikt att diskutera vad man ska göra härnäst, sade hon.

Vissa organisationer kommer att vara glada om rådet inte bekämpa parlamentets beslut. En brittisk patentverket (UKPO) talesman sade att det var “ser fram emot” till rådet ratificera direktivet och är orolig för att processen kan dra ut på en lång tid. Den UKPO oense direktivet patentet kommer att tillåta omfattande patentering av programvara och att det kommer att skada småföretag. I stället hävdar att lagen måste klargöras för att underlätta för företag att bestrida uppfinningar.

“Vi tror att direktivet är nödvändigt för att klargöra rättsläget, bibehålla status quo och att se till att vi har den nödvändiga ramen för att skydda alla tekniska innovationer, oavsett eller inte om de genomförs med hjälp av programvara”, sade patentverket talesman.

överenskommelse Brasilien och Storbritannien tecken tech innovation

Blockchain-as-a-service godkänd för användning i hela brittiska regeringen

Dessa siffror visar cyberbrott är ett mycket större hot än någon trodde innan

Sakernas Internet säkerhet är fruktansvärda: Här är vad man ska göra för att skydda dig